Čistota u srcu

Updated

Oltar u vašem srcu

Ako vam srce zaposedaju nebrojene ovozemaljske želje, ako nemate obilje čistote, onda je neophodno da prizovete čistotu pre nego što se koncentrišete na srce. Čistota je kada osećate da imate živi oltar duboko unutar vašeg srca. Kada osetite božansko prisustvo unutrašnjeg oltara, automatski ćete biti pročišćeni. Tada će vaša koncentracija na srce biti izuzetno delotvorna.

Čistota u srcu

Sposobnost srca možemo da uvećamo tako što ćemo ponavljati: „Ja sam srce, ja sam srce, ja nisam um”. Sposobnost srca se sastoji od kvaliteta čistote, lepote i osećanja jedinstva.

Kada pomislimo na hram, odmah pomislimo na oltar u hramu. Pomislimo na cveće, tamjan i druge predmete na oltaru. Po svemu ostalom, hram je kao i svaka druga građevina. Ali, kada kažemo ‘hram’, odmah u svom telu, u svojim nervima, unutar našeg bića osetimo nešto što je čisto, nešto nam uzdigne svest. Šta je to? To su sveće, tamjan i cveće na oltaru. Tada mislimo na sve što je vezano za čistotu.

Na potpuno isti način, kada razmišljamo o sposobnosti srca, čistota je najznačajnije blago koje srce poseduje. Kada razmišljate o umu, tu nema čistote; tada pomišljate samo na zbunjenost ili nadmoć. Um misli ili da ste beskorisni ili da je ostatak sveta ljubomoran na vas. Niko ne oseća i ne uspostavlja jedinstvo putem uma. Dobre osobine uma su vedrina, jasnoća i prosvetljenje, ali one se retko pronalaze.

Preuzeto iz Šri Činmojeve knjige 101 tehnika meditacije

BESPLATNI KURSEVI MEDITACIJE

Želite čistotu?
Samo zamislite da udišete lepotu,
Čistotu i miris cveta.

srichinmoylibrary.com

muzika za pročišćenje uma:

 

PROČIŠĆENJE UMA

Čistota je svetlost naše duše koja izražava svoju božanstvenost kroz telo, vital i um. Kada smo iznutra čisti, mi stičemo sve. Ako možemo da sačuvamo svoju čistotu, nikada nećemo izgubiti ništa što je vredno čuvanja.

U čistoti je božanska dražesnost. Ako tokom meditacije možemo da se držimo jedne jedine čiste misli, onda ćemo satima imati povoljne rezultate od te čiste misli. U tom periodu, naše najgore slabosti preobražavaju se u istinsku snagu. Što više razvijemo božansku čistotu, to veća postaje naša unutrašnja snaga.

yogaofsrichinmoy.com

Jednostavne vežbe meditacije:

TEHNIKE MEDITACIJE