Pranajama – vežbe daha

Updated

Za meditaciju je veoma važno da usavršimo svoj dah. Postoji nekoliko vežbi uz pomoć kojih ćemo naučiti da dišemo pravilno.

Udisanje u srčani centar

Molim vas, udahnite i zadržite dah na nekoliko sekundi; i osetite da taj dah, koji je životna energija, zadržavate u svom srčanom centru. To će vam pomoći da razvijete unutrašnju sposobnost meditacije.

Pranajama: jogičko disanje

Kada udišete, pokušajte da uzimate dah što je sporije i što tiše moguće, da kada bi vam neko stavio tananu nit ispred nosnica, ona se ne bi ni pomerila. A kada izdišete, pokušajte da ispustite dah još sporije nego kada ste udisali. Napravite, ako je moguće, kratku pauzu između završetka vašeg izdaha i početka udaha. Ako ste u stanju, zadržite dah nekoliko sekundi. Ali ako vam je naporno, nemojte to da radite. Nikad ne radite ništa što bi naškodilo vašim plućima ili disajnim organima.

Sve što želite da uradite, uradićete još bolje ako dišete na pravilan način i ako zadržavate dah. Ali to treba da se učini na udoban način, bez naprezanja pluća.

srichinmoylibrary.com

Pravilno disanje

Ako ste početnik i želite da dišete pravilno, potrebno je da sedite sa uspravnom kičmom. E sad, prvo dok dišete treba da pomislite na čistotu. A da bi se taj osećaj čistote u dahu razvio još snažnije, može da se učini još ponešto. Pokušajte na nekoliko minuta da zamislite cvet ili plamen sveće ili tamjan – nešto što predstavlja čistotu – tik ispred nosnica. To će vam automatski pružiti osećaj čistote i uveriće fizički um. Ako osetite da kada uzimate dah vaš dah dolazi pravo od Boga – od same Čistote, dah će se pročistiti.

BESPLATNI KURSEVI MEDITACIJE

Disanje: reka energije

Ono što treba da učinite je da uzmete dah na najsporiji i najtiši mogući način i da osetite da je oko vas i ispred vas reka energije koja protiče. Ako uspete da je vidite i da je osetite, pokušajte da unesete tu reku energije u svoj sistem. Kada reka energije uđe u vas, vaš dah će se spontano i neprekidno kretati i pri tom neće ometati vašu meditaciju.

Preuzeto iz Šri Činmojeve knjige 101 tehnika meditacije
osim prve vežbe: srichinmoylibrary.com


Muzika kao reka energije

radiosrichinmoy.org

VEŽBE VIZUALIZACIJE

Jednostavne vežbe meditacije:

TEHNIKE MEDITACIJE