Voleti sebe i svet

Updated

Ljubav je moć u našoj ljudskoj prirodi koja preobražava… ljubav preobražava naš život čiste vezanosti u život najveličanstvenije slobode…

Prvo moramo iznutra da odgajimo ljubav… spontanu ljubav. Ljubav moramo da odgajimo ovde… duboko u sebi. Tek kada budemo ugledali ljubav, osetili je i postali sama ljubav, moći ćemo da volimo ostatak čovečanstva.

Kako voleti sebe

Ako ste opazili da ne umete da volite sebe, zamislite samo da ste ušli u baštu sa mnogo, mnogo cveća. Izaberite cvet koji vam se dopada i priđite tom cvetu. Uživajte u njegovoj lepoti i njegovom mirisu. Potom, samo nekoliko puta recite: „Kako bih voleo da budem tako čist i toliko lep kao što je ovaj cvet.“ Nakon pet minuta, pokušajte da zamislite da je takoreći nevidljivi deo lepote ovog cveta ušao u vas. Zatim, potrudite se da osetite postepeno da su sve predivne osobine koje vidite u ovom cvetu – njegova lepota, njegova čistota, njegov miris i tako dalje – ušle u vas i da postoje u vama.

Setite se sada koliko volite taj cvet i koliko vas on raduje. U početku je postojao odvojeno od vas. Ali, malo po malo, uneli ste njegovu lepotu i njegovo istinsko postojanje u vaše telo i u vaše srce. Stoga, pokušajte da osetite da nemate telo, da nemate um, da ništa ne posedujete. Smatrajte da ste vi taj najlepši cvet. Pošto ste postali taj prelepi cvet, sasvim sigurno ćete uvažavati sebe i voleti sebe kao što ste voleli ovaj cvet.

srichinmoylibrary.com


Kako voleti svet

Svakog dana kada meditirate, pre nego što otpočnete vašu meditaciju molim vas izgovorite reč: “ljubav”. Kada izgovorite reč “ljubav”, potrudite se da osetite da su se uvećale sposobnosti vaših ruku, vaših nogu, vaših očiju i svakog dela vašeg tela. Uzmite, na primer, ruku. Ruka označava snagu. Kada izgovorite reč “ljubav”, potrudite se da osetite da su vaše ruke postale snažnije – ne da bi udarile nekoga, nego da bi radile intenzivnije za čovečanstvo. Zatim se koncentrišite na oči i pokušajte da osetite da svoje oči upotrebljavate da biste videli u svima samo ono što je dobro. Kada se koncentrišete na uši, osetite da želite da čujete samo dobre stvari, ono što je ohrabrujuće i inspirativno. Ako neko kaže nešto loše, samo ćete svoje uši držati zatvorene. Svaki put kada izgovorite reč “ljubav”, koncentrišite se na jedan od vaših organa.

srichinmoylibrary.com


Muzika Srca

radiosrichinmoy.org

Ljubav nije nešto što treba razumeti.
Ljubav nije nešto što treba osetiti.
Ljubav nije nešto što treba dati i primiti.
Ljubav je nešto što treba samo postati
I večno biti.

srichinmoylibrary.com

Tehnike meditacije