Kada mi ne ide meditacija

Iako pokušavam da meditiram, osećam da mi je meditacija previše teška, da mi ne ide, a i teško nalazim petnaest minuta dnevno da radim vežbe. Šta da radim kada mi ne ide meditacija? Naučio sam samo jedno, a to je da kada počnem, ne smem nikako ne prestanem bez obzira na prepreke. To je jedini način da stignem na svoj cilj.

Nikada ne smem da odustanem! Ako osećam da uprkos svojim iskrenim naporima nisam dovoljno napredovao, ne znači da će tako i da ostane i da ću zauvek biti neuspešan. Ne smem da odustanem! Jer jednog dana ću sigurno uspeti!

Niko od nas pod Nebeskom kapom rođenih nije osuđen na večni neuspeh i niko neće zauvek biti uskraćen za ostvarenje i za savršenstvo. Istina je da možda u ovom trenutku nisam sposoban da se disciplinujem i da meditiram, ali to ne znači da moram da odustanem, da meditacija nije za mene; niko me ne sprečava da nastavim dalje, da uložim napor… Znam da će čak i moji slabašni pokušaji jednog dana sigurno biti krunisani uspehom.

Nikada ne smem da odustanem

Nikada ne smem da odustanem.
Bog me voli; potreban sam Bogu;
Bog će da me pretvori u još jednog Boga!

srichinmoyradio.com #13                   note

BESPLATNI KURSEVI MEDITACIJE

Čovek možda može da pokuša da živi više “u srcu” i manje “u umu”, odnosno da uvede u svoj život određeni stepen unutrašnje discipline koja dolazi iz dubine njegovog srca.

Ja ću, na primer, za početak pokušati da prebrojim koliko sam dobrih stvari učinio u jednom danu i koliko sam ne baš tako dobrih stvari učinio u toku tog istog dana. Zatim ću pokušati da malo smanjim broj mojih loših postupaka i da malo uvećam broj mojih dobrih postupaka. Uz to ću se truditi da budem i malo disciplinovaniji u svemu što radim. Primećujem da uvek kada tako postupim, sasvim neprimetno, nepogrešivo počne život da mi se menja na bolje.

Napredak u meditaciji je lagan i postojan. To je kao kada razvijamo snažne mišića kroz redovne treninge kojima se posvećujemo. Na isti način, malo po malo, u meditaciji razvijamo unutrašnje mišiće, a to su inspiracija, posvećenost i težnja.

navodnici plavi
Ako nisam u stanju da meditiram petnaest minuta, pokušaću da meditiram deset minuta. Ako nisam u stanju da meditiram deset minuta, pokušaću da meditiram pet minuta ili tri minuta.

Ali, moram da počnem. Zatim ću postepeno jačati svoju unutrašnju snagu.

srichinmoylibrary.com

Pomoći će mi ako redovno meditiram sa drugima i ako otkrijem meditaciju koja mi najviše odgovara. Želim da uvećam svoju glad za meditacijom; za Ljubavlju i Samilošću i za Blagoslovima koje mogu da primim u meditaciji. Želim da posegnem za Kosmičkom Svešću, za Uzvišenom Istinom i za Beskrajnim unutrašnjim Svetovima punim Svetlosti i Radosti, koji su mi još uvek iznutra nedostupni.

Mogao bih da usvojim dva nova načina da uvećam svoju unutrašnju glad:

  • Prvi je da vapim u meditaciji kao malo dete, dete koje plače za majčinim mlekom.
  • Drugi je da pre meditacije radosno ponudim sve svoje dobre i loše postupke Bogu.

Kada plačem i kad se osmehujem, kroz svoje osmehe i kroz vapaje počinjem iznutra istinski da napredujem u svojoj potrazi za dubljim ispunjenjem.