Plodovi meditacije


Biti svoj u svetu koji se neprekidno trudi da od vas načini nešto drugo, najveće je postignuće.

Ralf Valdo Emerson

SVEST O ODVOJENOSTI

Ovaj svet u kome živimo je izuzetno komplikovan i konstantno postaje sve komplikovaniji. Govore nam kako treba da živimo, gde treba da živimo, koji posao je najbolji za nas, koji automobil da vozimo i kakvu odeću treba da nosimo. Dakle, drugi obavljaju svo razmišljanje za nas. Postepeno postajemo odvojeni od svog istinskog sopstva.

Plodovi meditacije u životu Čanakje Jakovića
Chanakhya Jakovic (Njujork 2009)

POVEZIVANJE SA SAMIM SOBOM

Otkrio sam da je meni lično meditacija pomogla da se ponovo povežem sa samim sobom, tako da sada živim svoj život, a ne život koji je neko drugi iskrojio za mene.

SLEDITI SRCE

Meditacija mi pomaže da ostanem smiren i da više slušam svoje srce, nego um. Spontaniji sam i više sam u stanju da prihvatim to u kom pravcu se krećem.

U tebi se nalazi mir i svetilište u koje se možes povući u svakom trenutku i biti svoj.

Herman Hese (Sidarta)

PRAKTIČNA I DUHOVNA STRANA

Uz meditaciju mi stremimo načinu života koji je u većoj meri jednostavan i ispunjen mirom. To je praktična prednost meditacije. Tu međutim postoji i duhovna strana. Meditacija nam može pomoći da steknemo dubljeg razumevanja vere koju sledimo, bez obzira koja je u pitanju.

PRIJEMČIVOST

Rečeno je da se u molitvi mi obraćamo Bogu, a da u meditaciji pokušavamo da budemo prijemčivi za ono što Bog ima da nam kaže.

LIČNO ISKUSTVO

Isprobajte meditaciju sami. Otkrijte šta ona čini za vas.

Chanakhya


Chanakhya Jakovic  se intenzivno bavi meditacijom od svoje 19-te godine. Rođen je u Velikoj Britaniji i već u mladosti se preselio u Njujork da bi živeo u prisustvu svog duhovnog Učitelja, Šri Činmoja, od koga je učio meditaciju. Chanakhya je iskusni ultramaratonac koji ima iza sebe mnogo višečasovnih i višednevnih trka, uključujući i trku na 1000 milja (približno 1300 km). 

NAJBOLJA MEDITACIJA


Pogled u srce

Ako mi ne polazi za rukom da ostvarim sreću koja dolazi iz spoljašnjeg sveta, možda bi trebalo da je potražim negde drugde, a jedino drugo mesto na kome mogu da tražim je unutar sebe.

Šri Činmoj

CD Music of the Aspiration-Heart Sri Chinmoy, flute link na sajt radiosrichinmoy.org

Muzika za meditaciju

Music of the Aspiration-Heart   radiosrichinmoy

Jutros, tokom meditacije,
Po prvi put sam
Na tren ugledao svoju dušu.
Nikada ranije nisam video
Ništa toliko lepo.

srichinmoylibrary.com

BESPLATNI KURSEVI MEDITACIJE

Pitanje: Kakvu dobrobit stičemo od meditacije?

Šri Činmoj: Kao prvo i najvažnije, kada meditiramo stičemo mir u umu. Ovaj svet ima sve, samo u umu nema mira. Osim toga, svet je postao veoma kompleksan. Želja nam je da pojednostavimo život da bismo trčali prema cilju bez nebrojenih smetnji. Kada meditiramo, mi pojednostavljujemo ovozemaljski život da bismo brže trčali ka cilju. Kada meditiramo, u svemu vidimo stvarnost. U ovom trenutku nam se za mnoge stvari čini da su nestvarne na zemlji. Ali kada meditiramo, u svemu vidimo suštinu, vidimo klicu stvarnosti.

srichinmoylibrary.com