ŠRI ČINMOJ

Šri Činmoj – o našem učitelju

Rođen u izrazito duhovnoj porodici u Istočnom Bengalu (Indija) 1931, Šri Činmoj je sa 12 godina ostao bez oba roditelja, nakon čega je stupio u Ašram (duhovnu zajednicu) u Pondičeriju, na jugu Indije. U Ašramu je počeo da meditira veliki broj sati na dan.

Već u rano tinejdžersko doba stekao je iskustva dubokog prosvetljenja, koja je nastavio da produbljuje i usavršava tokom narednih 20 godina da bi osposobio sebe za buduće služenje čovečanstvu na jedan savremen, a u isto vreme moglo bi se reći vanvremen način.

PRIČE IZ DETINJSTVA I RANE MLADOSTI

Učenje koje je kasnije ponudio čitavoj planeti, kao i svoju duhovnu praksu meditacije, Šri Činmoj je nazvao: Suncem obasjana staza Ljubavi, Posvećenosti i Predanosti.

U prisustvu Učitelja

Dok je Šri Činmoj bio na zemlji, većina nas koji smo ga svim srcem prihvatili kao svog duhovnog Učitelja imala je sreće da u određenim prilikama boravi u njegovom prisustvu, bilo u Njujorku, gradu u kom je živeo, bilo na nekom od njegovih brojnih putovanja po Evropi i na različitim destinacijama širom sveta. Kroz lični primer i u praksi, učio nas je koncentraciji, meditaciji i kontemplaciji i njihovoj dinamičnoj primeni u svakodnevnom životu. Govorio nam je da meditacija ne podseća na instant kafu, jer se ne usavršava preko noći – da zahteva godine i godine vežbanja da bismo stišali um i uspeli da uđemo u dublja stanja meditacije.

A ipak, od prvih dana osećali smo ogromnu radost i veliko oduševljenje. Kao rezultat ličnog ulaganja svakog od nas ponaosob, počeli smo da osećamo da se rađa jedan novi unutrašnji mir zahvaljujući kome se i mi menjamo na bolje, što je tokom godina počelo da donosi plodove u vidu spoznaje da smo sve više zadovoljni i ispunjeni iznutra, i da naši odnosi postaju čistiji i harmoničniji, kao i da se rađa veće razumevanje i jedinstvo među nama u našem zajedničkom stremljenju ka beskrajno uzvišenom cilju.

Najrazličitija polja izražavanja same meditacije

Šri Činmoj nam je ličnim primerom pokazivao da je meditaciju moguće izražavati kroz najrazličitija polja kreativnosti. I sam je bio veoma plodan na polju književnosti, pesništva, muzike, slikarstva i atletike. Meditacija je prožimala sve što je radio i davala mu je inspiraciju da istražuje uvek nove sfere kreativnog izražavanja i da pomera granice ljudskih mogućnosti. Njegova poruka je bila jednostavna:

navodnici plavi
Svako ljudsko biće ima unutrašnje sposobnosti koje daleko prevazilaze sve što ikada možemo i da zamislimo.

Šri Činmoj

Za Šri Činmoja, meditacija nije mogla da se spakuje u mali deo dana. Ona je prožimala sve aktivnosti kojima se bavio i dodirivala je svakoga sa kime bi se susreo. Šri Činmoj je delovao na ljude neposredno i spontano, čineći da duhovnost bude prihvaćena kao nešto potpuno normalno, prirodno i opipljivo.

RS.SRICHINMOY.ORG

Šri Činmoj drvo koje je procvetalo
Iz svoje lične prakse u vidu pre svega molitve i meditacije, Šri Činmoj je sticao neizmeran unutrašnji mir, kao i mir koji se širio na spoljašnjem planu. Taj mir je nesebično delio sa drugima na svojim besplatnim koncertima posvećenim miru koje je održavao širom sveta, kao i na brojnim predavanjima i javnim meditacijama, u susretima sa istaknutim ličnostima i kroz mirovne i humanitarne aktivnosti. Njegov unutrašnji mir se podjednako ispoljavao kroz spontano umetničko izražavanje na polju pesništva i slikarstva, kao i kroz najrazličitije sportske aktivnosti i neverovatne poduhvate izdržljivosti.

Danas, mi nastavljamo da delimo ta iskustva sa drugima na našim besplatnim kursevima meditacije.

Šri Činmojeva muzika za flautu kreira savršenu atmosferu za naše radionice i za vežbe koje radimo sa tragaocima.

Šri Činmoj: flauta    radiosrichinmoy.org

Muzika visoke svesti

Sasvim poseban način na koji je Šri Činmoj izražavao duboki mir stečen kroz meditaciju, bio je kroz njegove pesme koje je komponovao često i u našem prisustvu i koje nas je neposredno učio. Kroz istraživanje i pevanje njegovih meditativnih i dinamičnih pesama, mi upoznajemo i razvijamo sebe na bezbroj načina, suptilno ali i moćno, odgajajući u sebi uvek nove i nadahnjujuće kvalitete koji nam pomažu u praksi meditacije, ali i u praktičnom poimanju unutrašnjeg i spoljašnjeg sveta. Često se na našim kursevima uče Šri Činmojeve kraće, mantričke pesme, koje doprinose da se umiri um i da se lakše uđe u meditaciju.

Džarna-Kale i Ptice-Duše

Svet Šri Činmojevog slikarstva

Slično tome, i Šri Činmojevo slikarstvo nudi još jedan vid meditacije. Ptica-duša je omiljeni simbol koji je Šri Činmoj koristio u svojim crtežima u takoreći bezbroj oblika. Verovao je da svaka ljudska duša nalikuje ptici koja širi krila nebom, nedodirnuta ovozemaljskim morama i strepnjama. Džarna-Kala ili Izvor Umetnosti naziv je koji je autor dodelio svojem, često apstraktnom, slikarskom opusu. Jedna od veoma popularnih vežbi upravo je meditacija na ove veličanstvene umetničke forme.

Colour Dream: Meditacija u bojama u višedimenzionalnoj perspektivi na Šri Činmojeve likovne radove u akriliku

Video materijali

Za one koji čeznu da vide istinskog duhovnog Učitelja kako meditira i podučava svoje učenike, postoji niz autentičnih video zapisa na kojima je Šri Činmoj snimljen u dubokoj meditaciji i tokom različitih aktivnosti. U video klipovima on govori o mnogim temama vezanim za molitvu, meditaciju, mir u svetu, vegetarijanstvo, fizičku kondiciju itd. i daje odgovore na mnoga duboka pitanja vezana za različite duhovne teme.

Šri Činmoj je ostavio iza sebe bogato nasleđe koje mi nastavljamo da delimo sa svima onima koji imaju težnju da izučavaju put meditacije. Ohrabrivao je svoje učenike, članove svojih Centara, da drže kurseve meditacije širom sveta besplatno, na tradicionalan način u kome se znanje prenosi iz srca, u vidu neposrednog dara. Upravo u tom duhu mi i držimo kurseve meditacije.

Mahasamadhi

Šri Činmoj je ušao u Mahasamadi* 11. oktobra 2007.

*Mahasamadi je izraz koji se na Istoku upotrebljava za odlazak jednog Jogija ili duhovnog Učitelja i odnosi se na njegovu svesnu odluku da napusti telo.

Šri Činmojevo delo i svetlost njegovog bivstvovanja i dalje blistaju u ovom svetu, kao i u raznovrsnim aktivnostima njegovih Centara širom planete.

navodnici plavi
Pravi duhovni Učitelj
Je talas samilosti
Koji nadolazi
Iz okeana tišine.

 srichinmoylibrary.com

Prijavite se na besplatan kurs meditacije

Unutrašnji život

navodnici plavi
Svaki čovek ima pravo na unutrašnji život, život izobilja i radosti, i svaki čovek je sposoban da oseti i da ostvari Boga. Na tome se temelji moja filozofija. Samo, čovek je trenutno uronjen u patnju, u ropstvo, nesavršenstvo, neznanje; ali, ako ima pravu težnju može lako da se oslobodi straha, anksioznosti, sumnje, brige i svega ostalog. I zbog toga on mora da meditira. Ne radi se o tome da on mora da se obrati baš meni; može da ode i kod nekog drugog duhovnog učitelja. Može da meditira i na nekom drugom mestu… samo što mora da meditira, mora da kontemplira.

Šri Činmoj

Linkovi

SRI CHINMOY

SRI CHINMOY LIBRARY

SRI CHINMOY ART

DAILY CHINMOY ART

SRI CHINMOY MUSIC

SRI CHINMOY SONGS

INSPIRATION-LIFTS

RADIO SRI CHINMOY

SRI CHINMOY TV

SRI CHINMOY RACES

SRI CHINMOY ONENESS-HOME PEACE RUN

SRI CHINMOY REFLECTIONS

ONENESS-HEART TEARS AND SMILES

REMEMBERING THE LIFE OF SRI CHINMOY