Kako voleti sebe i svet

Updated

Ljubav je moć u našoj ljudskoj prirodi koja preobražava. Ljubav preobražava naš život čiste vezanosti u život najveličanstvenije slobode.

Moramo prvo iznutra da odgajimo ljubav – spontanu ljubav. Tu ljubav moramo odgajiti ovde, duboko u sebi. Tek kada ugledamo ljubav, kada je osetimo i kada postanemo sama ljubav, moći ćemo da volimo ostatak čovečanstva.

navodnici plavi
Ljubav ne treba razumeti.
Ljubav ne treba osećati.
Ljubav ne treba davati i primati.
Ljubav treba samo postati
I večno biti.

srichinmoylibrary.com

Voleti sebe

Ako ste primetili da ne umete da volite sebe, samo zamislite da ste ušli u baštu sa mnogo, mnogo cveća. Izaberite cvet koji vam se dopada i priđite tom cvetu. Uživajte u njegovoj lepoti i njegovom mirisu. Potom, samo nekoliko puta recite: “Kako bih voleo da budem tako čist i toliko lep kao što je ovaj cvet.”

Nakon pet minuta, pokušajte da zamislite da je skoro neprimetan deo lepote tog cveta ušao u vas. Zatim se potrudite da osetite da su sve predivne osobine koje vidite u tom cvetu – njegova lepota, njegova čistota, njegov miris i tome slično – postepeno ušle u vas i da su sad u vama.

Prisetite se koliko ste zavoleli taj cvet i koliko vas on sada raduje. U početku je postojao odvojeno od vas. Ali, malo po malo uneli ste njegovu lepotu i njegovo istinsko postojanje u vaše telo i u vaše srce. Zato pokušajte da osetite da nemate telo, da nemate um, da ništa ne posedujete. Posmatrajte sebe kao taj najlepši cvet. Pošto ste postali taj prelepi cvet, sasvim sigurno ćete voleti i poštovati sebe kao što ste voleli ovaj cvet.

srichinmoylibrary.com


Voleti svet

Svakog dana kada meditirate, molim vas izgovorite reč: “ljubav”pre nego što počnete svoju meditaciju. Kada kažete “ljubav”, potrudite se da osetite da su se sposobnosti vaših ruku, vaših nogu, vaših očiju i svakog dela vašeg tela uvećale. Uzmite, na primer, ruku. Ruka označava snagu. Kada kažete “ljubav”, potrudite se da osetite da su vaše ruke postale snažnije – ne da bi udarile nekoga, nego da bi bile u službi čovečanstva sa još većim intenzitetom. Zatim se koncentrišite na oči i pokušajte da osetite da se služite očima samo da biste u svima videli ono što je dobro. Kada se koncentrišete na uši, osetite da želite da čujete samo pozitivne stvari, ono što je ohrabrujuće i inspirativno. Ako neko kaže nešto loše, samo zapušite svoje uši. Svaki put kada izgovorite reč “ljubav”, koncentrišite se na jedan od vaših organa.

srichinmoylibrary.com

navodnici plavi
Prvo moram da naučim
Da volim Boga,
Zatim moram da naučim
Da volim sebe.
I na kraju moram da naučim
Da volim čitav svet.

Šri Činmoj

BESPLATNI KURSEVI MEDITACIJE

Voleti Boga

Ako počnete da razmišljate o načinu da volite Boga, nikada nećete moći to i da učinite. To mora da se dogodi spontano. Kada uđete u vrt, ne morate da razmišljate kako da se divite prelepom cveću. Vibracija vrta odmah se pojavljuje i ulazi u vas. Odmah osećate prijatan miris i vidite lepotu. Na isti način, mi volimo Boga ne kroz razmišljanje, već osećanjem. Osetite da ste otvorili vrata svoga srca. Kada otškrinete kapiju vrta, ne morate da otrčite do nekog posebnog cveta. Vi odmah upijate čistotu i miris cveća.

Vaše srce nije samo mali telesni mišić. Ono je isto tako i bašta. Kada jednom uđete u vrt vašeg srca, nema nikakve sumnje da ćete biti u stanju da vidite Vrtlara, našeg Gospoda Svevišnjeg. Možete početi tako što ćete zamišljati vrt vašeg srca. Mašta je svet za sebe. Ona se potpuno razlikuje od razmišljanja. Razmišljanje je konstantno protivurečenje. Ali, kada zamislite nešto veoma duševno i puno lepote, u tome je ogromna stvarnost, ogromna istina. Zato ne razmišljajte o tome kako da volite. Jednostavno volite. Ljubav je već tu, u vrtu vašeg srca.

srichinmoylibrary.com


Muzika srca

 note         radiosrichinmoy.org

navodnici plavi
O Lepoto koja si Beskrajna,
O Lepoto koja si Beskrajna,
O Lepoto koja si Beskrajna,
Otvori moje srce iz koga ljubav izvire
Da ugledam Tebe.

Jednostavne vežbe meditacije:

TEHNIKE MEDITACIJE