Molitva i parče hleba

Šta ako za nas postoji put? Šta ako postoji način da krenemo napred? Da ugledamo svetlost i napredujemo bez obzira na okolnosti u kojima se trenutno nalazimo? Molitva i parče hleba, da li mogu da budu na neki način povezani?

Da li možemo da iskoračimo iz okolnosti koje kao da su nam vezale ruke? U kojima se osećamo bespomoćno, neispunjeno i neostvareno?

navodnici plavi
Čak i kada vas je napustila
Poslednja nada,
Nemojte odustati da se
Uspinjete na krilima molitve.

Jer Milost Odozgo
Može da vam pruži novu šansu
U kojoj će zaživeti
Novo samopouzdanje.

Iz knjige Sri Chinmoy, Ten Thousand Flower-Flames, part 28

SVAKO MOŽE DA SE MOLI

Umesto da mislimo da je duhovni pristup namenjen samo odabranima, možda ćemo se obradovati ako saznamo da su molitva i meditacija zapravo dostupne svima.

Bez obzira u kakvim okolonostima se nalazimo, zar ćemo da poverujemo da su molitva i meditacija samo neki luksuz i pomodarstvo savremenog doba, namenjeni samo odabranima? Onima koji su bolji od nas?

BEZUSLOVNI DAROVI

U ovom svetu u kome se skoro sve plaća novcem, postoje još uvek neke zaboravljene vrednosti koje su nam date bezuslovno… kao svetlost jutarnjeg sunca, kao voda i vazduh, kao lepota i miris cveta, kao senka ispod drveta. Molitva i meditacija se prenose sa Učitelja na učenika, u tišini, kroz vekove, bez naknade.

Uz molitvu mnogo lakše pronalazimo put, okrećemo novi list i pružamo sebi novu priliku. A čak i ako imamo problema da spojimo kraj s krajem i preživimo u teškim okolnostima, to ne znači da meditacija nije za nas. Naprotiv.

GREŠKE U MOLITVI

DREVNO I ISKONSKO UMEĆE

Ne radi se tu o nekakvoj prolaznoj zabavi ili pomodarstvu, nije u pitanju neki privremeni trend. Ne. Ovde govorimo o drevnom i iskonskom umeću koje ne samo što može da nas izgradi i ojača kao ljudska bića, nego možemo sa više radosti i entuzijazma da se suočimo sa svakodnevnim izazovima i da se uključimo u život odvažnije, da bismo prevazišli sve prepreke koje nam stoje na putu. Postoji način i da izrastemo u predivna i božanska bića beskrajnih sposobnosti i vrlina.


MOLITVA I PARČE HLEBA – poruka učitelja


U jednoj prilici, savremeni duhovni učitelj Šri Činmoj je sa puno ljubavi i brige za ljude odgovorio na pitanje:

Kako duhovni život može da pomogne čoveku na ulici, čoveku koga više brine kako da dođe do parčeta hleba i da se izdržava?

navodnici plavi
Ako njega više brine kako će zaraditi za hleb, znači da mu je potrebna novčana moć. Ako stekne novac, moći će da kupi hleb. E sad, moramo da znamo šta nam pomaže da pribavimo novac. To su energija, naporan rad, snaga i trud. Sve to dolazi iznutra. Ako osoba sledi duhovnu stazu, biće ispunjena energijom. Duhovni život može da inspiriše ljude u svim oblastima života; može da pomogne svakoj osobi na planeti.

Svrha duhovnosti je, strogo rečeno, spoznaja Boga. Međutim, ako neko i ne želi da ide tako daleko, ako bi hteo samo malo da napreduje u materijalnom svetu da bi se osposobio za bogatstvo i uspeh, onda on može da upotrebi molitvu. Molitva je vid duhovnosti; meditacija je oblik duhovnosti. Ako se moli i ako meditira, to će mu pomoći da zaradi više novca i da postane bogatiji. Jedino što to nije pravi cilj duhovnog života. Cilj duhovnog života je sticanje beskrajnog blaga – beskrajne Svetlosti Svevišnjeg koja je tu za nas, da je iskoristimo svakog trenutka. Ali, kada svetovni ljudi praktikuju molitvu i meditaciju, onda im stvari koje žele neće biti oduzete. Naprotiv, sve će primiti u izobilju.

Iz knjige: Sri Chinmoy, Politics and spirituality: can they go together?

MEDITACIJE ZA BOLJI SVET

POSTOJI NAČIN

Kada osetimo da nas je teret života pritisao i da ne možemo da izađemo na kraj sa životnim okolnostima, kada osetimo da nemamo moć i da nam je svaka šansa u životu oduzeta, treba da znamo da postoji način da iskoračimo iz bede i da se izdignemo iz okolnosti u kojima smo zarobljeni. Da bismo uspeli, moramo da načinimo prvi korak.

navodnici plaviNe okrivljujte svet;
Pronađite rešenje.

Audio: “Do not blame the world”, muzika i reči: Šri Činmoj, izvodi grupa Anahata radiosrichinmoy.org


Rešenje nije negde izvan nas, rešenje nam ne mogu dati drugi, ono je u nama, skriveno u tišini našeg unutrašnjeg sopstva. Da bismo došli do rešenja, moramo da rasteramo oblake sumnje, da pobedimo strah koji se nadvisio nad nama i da neustrašivo krenemo napred. Ali, ovog puta taj korak činimo u pravcu ka sebi!

PRIJAVITE SE NA BESPLATAN KURS MEDITACIJE

Da li se sećamo reči našeg Gospoda Isusa Hrista u pustinji?

navodnici plaviNe živi čovek samo o hlebu…

Novi zavet, Jevanđelje po Mateji 4:4