Priprema za meditaciju

Postoji nekoliko jednostavnih stvari koje možete da učinite da biste na delotvorniji način uveli praksu meditacije u svoj svakodnevni život.

naš prvi oltar za meditaciju

KUTAK ZA MEDITACIJU

  • Kada želite da meditirate kod kuće, prvo posvetite jedan maleni deo svoje sobe samo za meditaciju. Tu ćete stvoriti inspirativnu atmosferu za vašu praksu meditacije. Odvojićemo neki stočić ili poličicu, i to posebno mesto ćemo urediti s puno ljubavi da nam bude uvek čisto, svetlo i lepo uređeno. Napravićete svoj pravi oltar.

ČISTI I SPREMNI

  • Kada se pre meditacije umijete vodom ili istuširate i obučete čistu odeću koja je komotna i svetla, osetićete se svežije i bićete spremni za meditaciju. U čistoj i dobro provetrenoj sobi koja je prijatno osvetljena, biće vam lakše da radite svoje vežbe meditacije.

umiveni i istuširani postajemo spremni za meditaciju

INSPIRACIJA

  • Pošto ste već odvojili mesto za meditaciju, možete ga ukrasiti čistom tkaninom i svežim cvećem. Sveća koja gori i miris štapića pročistiće atmosferu i doneće nam novu inspiraciju. Iz te inspiracije rodiće se težnja, koju simbolizuje plamen u našem srcu koji se uspinje naviše. Slika Učitelja daće nam apsolutno najveću inspiraciju. Ako nemate učitelja, možete da postavite sliku Hrista, Bude, Krišne ili nekog drugog duhovnog Učitelja koji vas inspiriše. Uz sebe možemo da držimo i odabranu knjigu za meditaciju i mali uređaj na kome ćemo slušati duševnu muziku za meditaciju.

Pravilan položaj tela za meditaciju sa sklopljnim rukama

OSAMA TOKOM MEDITACIJE

  • Kada obavljate svoju svakodnevnu praksu meditacije, najbolje je da pokušate da meditirate sami. Kolektivna meditacija je izuzetno važna, ali kod kuće je uvek bolje da meditiramo u osami. Na taj način ćemo postepeno razvijati svoj sasvim lični odnos sa Bogom, odnosno sa Univerzumom. U nama će se graditi unutrašnji tihi prostor u kome ćemo se susresti sa našim najdubljim i najvišim delom, a to je naša duša. Počeće da se budi vaša najviša svest.

Pravilan položaj tela za meditaciju sa rukama na kolenima.

POLOŽAJ TELA

  • Kada želite da meditirate, prvo obratite pažnju na položaj svog tela. Bitno je da kičmu tokom meditacije uvek držimo pravo i da sedimo uspravno. Sa druge strane, važno je i da nam telo bude opušteno. Na Istoku je lotos omiljeni položaj za meditaciju, ali ovde je za većinu ljudi taj položaj veoma neudoban. Na sreću, za meditaciju uopšte nije neophodno da sedimo u lotosu. Možemo uspešno da meditiramo i sedeći u stolici ili skrštenih nogu na podu. Jedino je bitno da vam je kičma uvek prava.

“LAVLJA” MEDITACIJA

  • Da ne biste upali u san, trudite se da vam u meditaciji oči budu polu otvorene, jer se tako neće previše naprezati. Polovinu pažnje usmerićemo na spoljašnji svet, a drugu polovinu na unutrašnji svet. Na taj način u meditaciji održavamo komunikaciju sa oba sveta. Kada su vam oči polu otvorene, vi držite oba sveta pod svojom budnom kontrolom i ne dopuštate da vas odvuče ni fizički svet pun buke i razonode, ni podsvesni svet koji želi samo da spavamo. Takav herojski pristup se naziva: „lavlja” meditacija. A to je ujedno i najbezbedniji način da meditiramo.

­Šest ujutro, idealno vreme za našu svakodnevnu jutarnju meditaciju.

REDOVNOST I USTALJENO VREME

  • Izuzetno će vam pomoći ako meditirate svakog dana u isto vreme. U suprotnom će naš ljudski um lako uspeti da nas obmane. Ako mu dopustimo, na sve načine će pokušati da nas odvrati od onoga što je za nas najbolje. Tako se zapravo ponaša naš neprosvetljeni um, um koji je još uvek u neznanju. Pronalaziće sve moguće izgovore da nas ubedi da ne treba da ispunimo potrebe svoje duše. Međutim, vaša rešenost i disciplinovanost da meditirate uvek u isto vreme daće vam snagu da se izborite sa letargijom tela i samovoljom uma, pod uslovom da zaista imate iskrenu i intenzivnu težnju.

Bude koje se mole i meditiraju

U DRUŠTVU DUHOVNIH LjUDI

  • Druženje sa ljudima koji redovno meditiraju i žive posvećenim životom može da vam donese pravu inspiraciju. Kad primetite da vam je opala rešenost i da u meditaciji niste više toliko iskreni, najbolje je da krenete da meditirate sa drugima. Možda smo danas još uvek inspirisani, ali šta ako sutra ostanemo bez inspiracije? Ako se to desi, najbolje je da počnemo da meditiramo sa ljudima koji slede duhovnu stazu i da sa njima provodimo vreme. Videćemo da će naša meditacija ponovo da nam postane dragocena i da će nam se vratiti duševnost i intenzitet. Zato je uvek preporučljivo da provodimo vreme u društvu duhovnih ljudi.

BESPLATAN KURS MEDITACIJE

navodnici plaviNe palite lažni tamjan pred pravim Bogom.

       – Kineska poslovica