Pomoć u meditaciji

Updated

PRVI PREDUSLOV JE REDOVNA PRAKSA

Nijedna knjiga, ni razgovor, ne mogu nam pružiti iskustvo meditacije. Postoji samo jedan način, a to je da svakodnevno odvojite vreme da redovno i posvećeno vežbate minimum 10-15 minuta.

TEHNIKE MEDITACIJE

Duševna misao
Uvek dolazi
Iz udaljenih galaksija.

Monk Party: A souful thought

srichinmoysongs.com           radiosrichinmoy.com

Saveti za početnike – kako da se inspirišete i učinite potrebne promene da biste stvorili uslove za meditaciju u vašem svakodnevnom životu.

 

NEKE NAŠE OSOBINE

Kada odlučimo da živimo jednostavnim životom, mi više ne žudimo tako snažno za stalnim ispunjavanjem kratkotrajnih želja koje nam ne donose trajnu sreću, nego počinjemo da negujemo u svom srcu iskrenu težnju sa željom da upoznamo svoju pravu božansku prirodu. U svom ponašanju, svakodnevno razvijamo smerne osobine i trudimo se da nam misli, osećanja i odnosi sa drugim ljudima budu čisti. Negovanje ovih osobina može neizmerno da nam pomogne u meditaciji.

Lao Ce, više dimenzije svesti
navodnici plavi
Ključ rasta je u
vođenje viših
dimenzija svesnosti u našu svest.

Lao Ce

DUHOVNE KNJIGE

Pažljivo odabrane knjige pružiće nam veliku inspiraciju i pokazaće nam put ka meditaciji i najvišoj svesti koju su dostigli veliki duhovni Učitelji. Ovi istinski predvodioci čovečanstva kroz istoriju, mogu se nabrojati na prste. Oni koji su spoznali Večne Istine, ponudili su svoja znanja i svoja besmrtna iskustva običnom čoveku. Prave knjige nas inspirišu da počnemo i sami da meditiramo da bismo otkrili kako da komuniciramo sa unutrašnjim prostranstvima i da osluškujemo tihi glas naše duše koja nam se obraća u osami, u dubokom miru i u svetlosti, koja želi da nas vodi.

INSPIRATIVNE KNJIGE ZA MEDITACIJU

Ako nas privlači meditacija, ključno je da izaberemo kvalitetne knjige koje će nam otvoriti vrata ka novim ispunjujućim iskustvima. Bitno je da proučavamo samo knjige koje su napisali istinski duhovni Učitelji, ne ljudi koji govore o meditaciji pre nego što su i sami stekli potpuno i trajno prosvetljenje i najuzvišeniju božansku svest. Proučavanje pažljivo odabranih spisa doneće nam ogromnu inspiraciju i probudiće u nama snažnu težnju za spoznajom. U određenom trenutku osetićemo da nam znanje koje smo stekli iz knjiga nije dovoljno i da moramo da se uputimo stazom prave meditacije. Ako smo iskreni, pojaviće se unutrašnja glad za svetom tišine u dubinama našeg sopstvenog bića…

Da biste se pokrenuli na polju meditacije, preporučujem vam da čitate knjige. Kada budete osetili da ne dobijate dovoljno inspiracije iz knjiga, iako su ih napisali duhovni Učitelji, trebalo bi da potražite tragaoce koji su već pronašli neku duhovnu stazu. Njihovo prisustvo nazivamo satsang – u društvu iskrenih tragaoca. Ako ste sa njima, ako pričate sa njima, družite se sa njima, onda ćete iz njihove inspiracije i težnje steći unutrašnju snagu da meditirate. Na kraju, kada budete imali svog sopstvenog Učitelja, videćete koliko ste brzo u stanju da napredujete.

srichinmoylibrary.com

PREDAVANJA DUHOVNIH UČITELJA

Kada utišamo sebe i počnemo da slušamo prosvetljene reči istinskih duhovnih Učitelja, pronaći ćemo prave odgovore na životna pitanja, a naše mentalne sumnje će početi da se prosvetljuju, dok će se ujedno i naši mračni strahovi raspršiti. Na nama onda ostaje da ih prihvatimo i primenimo u svom svakodnevnom životu kroz donošenje ispravnih odluka i kroz našu posvećenu praksu meditacije.

DRUŽENJE SA DUHOVNIM LJUDIMA

Kada provodimo vreme i družimo se sa ljudima koji se redovno bave meditacijom i koji istinski slede duhovnu praksu, mi stičemo veliko ohrabrenje i pronalazimo srodne duše sa kojima možemo da pričamo o onome što nije vidljivo svakom oku. U njihovom društvu osetićemo neku neobičnu lepotu i unutrašnju snagu koji nam deluju čak i neobjašnjivo. Osetićemo da i sami možemo da izrastemo u bića ispunjena nebeskim kvalitetima. Sa druge strane, otkrićemo da jedino kada imamo smeran stav prema životu možemo istinski da napredujemo, jer tek kada smo spremni da priznamo svoja sopstvena ograničenja, otvaraju nam se vrata ka prevazilaženju naših slabosti.

PRVI KORAK

MEDITATIVNA MUZIKA

U pravoj duhovnoj muzici, mnogi od nas otkriće najlakši način da uđu u višu meditativnu svest i osete prisustvo živog oltara u svojoj duši. Nebeska svest počeće da pleše duboko u našim srcima.

prevazilaženju naših slabosti.

MUZIKA ZA MEDITACIJU

Istina, ne znam ko sam

Antara-Prabhat: True I do not know radiosrichinmoy.com

True I do not know
Who I am,
But I do know
Whose I am.

Madal, Chinmoy,
Sri Chinmoy, Guru,
Is his children’s
Eternal Friend, true.

srichinmoysongs.com     srichinmoysongs.com

Postoje brojna pomoćna sredstva i duhovne smernice koje nam mogu biti od pomoći ako iskreno želimo da zakoračimo u svet meditacije.

I vraćamo se na početak:

PRVI PREDUSLOV JE REDOVNA PRAKSA

Nijedna knjiga ni razgovor ne mogu nam pružiti direktno iskustvo meditacije. Samo kroz svakodnevnu praksu u koju ćemo uložiti svoje vreme, barem 10-15 minuta na dan, moći ćemo da steknemo lično iskustvo. Važno je da u tom periodu ne očekujemo brze rezultate i da nikako ne odustanemo samo zbog prividnog neuspeha. Najbolje je da sebi pružimo šansu tokom najmanje tri meseca i da za to vreme redovno vežbamo meditaciju. Tek nakon toga možemo da odlučimo da li meditacija nešto znači u našem životu ili ne.

BESPLATNI KURSEVI MEDITACIJE

UČITELJ I UČENIK

Ako uz to pronađemo i učitelja meditacije koji može direktno da nas vodi, onda su naše šanse da krenemo pravim putem mnogo veće.

PRONAĆI UČITELJA