Pomoć u meditaciji

Updated

PRVI PREDUSLOV JE REDOVNA PRAKSA

Nijedna knjiga, ni razgovor, ne mogu nam dati iskustvo meditacije. Postoji samo jedan način, a to je da svakodnevno odvojimo vreme, minimum 10-15 minuta i posvećeno radimo vežbe.

Duševna misao
Uvek dolazi
Iz udaljenih galaksija.

srichinmoysongs.com

Monk Party: A souful thought  radiosrichinmoy.com

Saveti za početnike – kako da se inspirišemo i učinimo potrebne promene da bismo stvorili povoljne uslove za meditaciju u našem svakodnevnom životu.

 

NEKE NAŠE OSOBINE

Kada odlučimo da živimo jednostavnim životom, mi ne žudimo više toliko snažno za stalnim ispunjavanjem kratkotrajnih želja koje nam ne donose trajnu sreću, koliko počinjemo u srcu da negujemo iskrenu težnju za Bogom sa željom da upoznamo svoju pravu božansku prirodu. U svom ponašanju, svakodnevno razvijamo smerne osobine i trudimo se da nam misli, osećanja i odnosi sa drugim ljudima budu čisti. Negovanje ovih osobina može neizmerno da nam pomogne u meditaciji.

 

DUHOVNE KNJIGE

Pažljivo odabrane knjige mogu da nam otkriju put ka višim stanjima svesti koja su dostigli veliki duhovni Učitelji. Ti istinski predvodnici čovečanstva mogu se nabrojati na prste. Oni su spoznali Večne Istine koje običnom čoveku nisu dostupne. Takve knjige mogu da nas inspirišu da počnemo da meditiramo da bismo otkrili kako da i sami komuniciramo sa unutrašnjim prostranstvima beskrajne tišine, mira i svetlosti i da osluškujemo tihi glas naše duše koja nam se obraća i koja želi da nas vodi.

NAUČITE DA MEDITIRATE NA BESPLATNOM KURSU

 

PREDAVANJA DUHOVNIH UČITELJA

Kada slušamo nadahnute razgovore istinskih duhovnih Učitelja, dobijamo odgovore na mnoga životna pitanja, naše mentalne sumnje se prosvetljuju i mi se oslobađamo neosnovanog straha. To nam pomaže da donesemo neke ispravne odluke na životnom putovanju i u našoj meditaciji.

 

DRUŽENJE SA DUHOVNIM LJUDIMA

Mnogo inspiracije stičemo kada u duhovnoj potrazi provodimo vreme i družimo se sa ljudima koji se redovno bave meditacijom i koji istinski žive duhovnim životom, u čijem društvu možemo da osetimo nešto krajnje neobično, pa čak i neobjašnjivo…

PRVI KORAK

 

MUZIKA ZA MEDITACIJU

U iskonskoj duhovnoj muzici, mnogi od nas otkrivaju najlakši i najbrži način da uđu u meditativnu svest i osete prisustvo živog oltara u svom srcu, odnosno prisustvo božanske svesti duboko u sebi.

Postoje brojna pomoćna sredstva i duhovne smernice koje nam mogu biti od pomoći ako iskreno želimo da zakoračimo u svet meditiracije.

Muzika za inspiraciju:

Antara-Prabhat: True I do not know radiosrichinmoy.com

True I do not know
Who I am,
But I do know
Whose I am.

Madal, Chinmoy,
Sri Chinmoy, Guru,
Is his children’s
Eternal Friend, true.

srichinmoysongs.com     srichinmoysongs.com

Ako nas iskreno privlači meditacija, možemo da odaberemo nekoliko kvalitetnih duhovnih knjiga koje će nam otvoriti vrata ka unutrašnjim svetovima. Preporučljivo je da uvek proučavamo knjige koje su pisali istinski duhovni Učitelji, a ne oni koji govore o meditaciji a da ni sami lično nisu stekli trajno prosvetljenje i najuzvišenija stanja svesti. Proučavanje pažljivo odabranih duhovnih spisa doneće nam mnogo inspiracije i biće nam od velike pomoći. Ali, u jednom trenutku osetićemo da nam znanje koje smo stekli iz knjiga nije dovoljno za meditaciju. Ako smo iskreni, pojaviće se vapaj i unutrašnja glad da uđemo u svet tišine u dubinama našeg sopstvenog bića.

I vraćamo se na početak:

 

PRVI PREDUSLOV JE REDOVNA PRAKSA

Nijedna knjiga ni razgovor ne može nam dati iskustvo meditacije. Postoji samo jedan način, a to je da svakodnevno odvojimo vreme, minimum 10-15 minuta i posvećeno radimo vežbe. Važno je da ne očekujemo trenutne rezultate i da ne odustanemo zbog prividnog neuspeha. Najbolje je da damo sebi šansu da barem tri meseca redovno vežbamo meditaciju i da tek tada donesemo neki zaključak o tome kako meditacija utiče na naš život.

 

UČITELJ MEDITACIJE

Ako uz to pronađemo i učitelja koji može lično da nas vodi, onda su naše šanse da krenemo u meditaciji pravim putem mnogo veće.

ŠTA ČINI MEDITACIJA?