Mantra – čarobna reč

Updated

Mantra je čarobna reč. Ponavljanje mantre je prizivanje kojim ulazimo duboko u sebe radi otklanjanja prepreka i ubrzavanja svog duhovnog napretka. Ona se sastoji od jednog sloga, jedne reči ili od čitave rečenice. Ponavljanje mantre se naziva đapa. To je praksa kojom prizivamo neki božanski kvalitet, neko nebesko biće ili samog Svevišnjeg i iznosimo ih na površinu svoje svesti.

srichinmoylibrary.com

MANTRE ZA BOŽANSKE OSOBINE


Ljubav

Molim vas da iznutra veoma duševno izgovarate reč „ljubav, ljubav, ljubav”. Dok veoma duševno ponavljate reč „ljubav”, pokušajte molim vas da osetite da ta reč odjekuje u najvećim dubinama vašeg srca: „ljubav, ljubav, ljubav.”

Osetite da je sâmo vaše biće postalo od glave do pete ljubav, odnosno ta osobina koju ste ponavljali. Sve je preplavljeno ljubavlju; svi vaši nervi, vaše suptilno telo, vaše fizičko telo. Kvalitet ljubavi ima magičnu moć. Odaberite onaj božanski kvalitet koji želite da otelovite ili da postanete: ljubav, mir, svetlost, blaženstvo.

Mir

Ako vam je važniji mir, zapravo božanski mir, onda vas molim da ponavljate u sebi reč „mir”. Pokušajte da čujete taj zvuk – kosmički zvuk koji ovaj pojam otelovljuje. Kao izvorni zvuk, reč “mir” odjekivaće u najvećim dubinama vašeg srca.

Mantra za mir

Aum Peace Peace Peace…

Mantra za mir na sanskritu

Shanti Shanti Shanti…

radiosrichinmoy.com #2 i #18

Svetlost

Ako želite svetlost, izgovarajte molim vas reč: „svetlost, svetlost, svetlost.” Dok pojete, izgovarate ili duševno ponavljate tu reč, molim vas osetite da ste postali taj božanski kvalitet, odnosno božanski pojam.

navodnici plavi
Svetlost je moć Svevišnjeg koja prosvetljuje i preobražava neznanje. Svetlost je sposobnost Svevišnjeg da preobrazi mrak u prosvetljujuću svetlost. Sve što preobražava naš život je Svetlost. Može se reći da je Svetlost životni dah Svevišnjeg.

srichinmoylibrary.com

Blaženstvo

Na vaše srce položite molim vas ruku. U svom srcu pokušajte da osetite najdivnije dete na zemlji i na Nebu. To je vaša duša. Duša nije ni ženskog, ni muškog pola, ali ona preuzima oblik kada uđe u ljudsku inkarnaciju. Pokušajte da vidite tek sedam dana staro dete. Zatim, u potpunoj tišini, molim vas ponovite sedam puta: “blaženstvo” (na sanskritu Ananda).

Ponavljajući i ponavljajući mantru, mi izrastamo u sâmu suštinu i sâmo jezgro mantre.

navodnici plaviPitanje: Da li je ispravno da mislimo na ljubav, na oproštaj i na mudrost dok izgovaramo ime Svevišnjeg?

Šri Činmoj: Ne. Uopšte ne mislite ni na šta. Kada prizivate Svevišnjeg, ne držite ništa na umu. Pokušajte samo da osetite da čitavo vaše biće boravi u vašoj duši.

srichinmoylibrary.com

Ponavljajte „Aum” ili „Supreme”

Ako ne možete da uđete u vašu najdublju meditaciju zato što vam je um uznemiren, to je prilika da upotrebite mantru. Možete na nekoliko minuta da ponavljate „Supreme” (Svevišnji) ili „Aum” (Om) ili „Bog”.


Ako želite mantru,
Daleko najbolja je
Mantra “Supreme”.
Sve vežbe su preuzete iz Šri Činmojeve knjige 101 tehnika meditacije osim vežbe Blaženstvo srichinmoylibrary.com

Melodično pevanje mantre “Supreme”

Infinity’s Sky: Mantra “Supreme”   radiosrichinmoy.org