Vežbe disanja

Za meditaciju je veoma važno usavršavanje daha. Ove jednostavne vežbe mogu da nam pomognu da umirimo misli i pripremimo se za meditaciju.

Udisanje u srčani centar

Molim vas, udahnite i zadržite dah na nekoliko sekundi; i osetite da taj dah, koji je životna energija, zadržavate u svom srčanom centru. To će vam pomoći da razvijete unutrašnju sposobnost meditacije.

Pranajama: jogičko disanje

Kada udišete, pokušajte da uzimate dah što je sporije i što je tiše moguće, da se tanana nit, kada bi je neko stavio ispred vašeg nosa, ne bi ni pomerila. A kada izdišete, pokušajte da ispuštate dah još sporije nego kada ste udisali. Napravite, ako je moguće, kratku pauzu između završetka vašeg izdaha i početka udaha. Ako ste u stanju, zadržite dah nekoliko sekundi. Ali ako vam je naporno, nemojte to da radite. Nikad ne radite ništa što bi nanelo štetu vašim plućima ili disajnim organima.

navodnici plavi
Sve što želite da učinite, uradićete još bolje ako budete disali na pravilan način i ako zadržavate dah. Ali to treba raditi na opušten način, bez naprezanja pluća.

srichinmoylibrary.com

Pravilno disanje

Ako ste početnik i ako želite da dišete pravilno, potrebno je da sednete sa uspravnom kičmom. A sada dok dišete, prvo treba da pomislite na čistotu. Da bi se taj osećaj čistote razvio u dahu još snažnije, možete još ponešto da učinite. Pokušajte nekoliko minuta da zamišljate cvet ili plamen sveće ili tamjan – nešto što predstavlja čistotu – tik ispred nosa. To će vam automatski pružiti osećaj čistote i uveriće fizički um. Ako osetite da kada uzimate dah vaš dah dolazi pravo od Boga – od sâme Čistote, dah će da se pročisti.

BESPLATNI KURSEVI MEDITACIJE

Disanje: reka energije

Ono što treba da učinite je da udahnete najsporije i najtiše moguće i osetite da se oko vas i ispred vas nalazi reka energije koja teče. Ako uspete da vidite i da osetite reku energije, onda pokušajte da je unesete u svoj sistem. Kada reka energije uđe u vas, vaš dah će se spontano i neprekidno kretati i pri tom neće ometati vašu meditaciju.

Preuzeto iz Šri Činmojeve knjige 101 tehnika meditacije
osim prve vežbe: srichinmoylibrary.com


Miris srca mog
Miris srca svoga

Postaću
Miris srca svoga
U ovoj Novoj Godini.

note         radiosrichinmoy.org

Jednostavne vežbe meditacije:

TEHNIKE MEDITACIJE