Vežbe disanja

Updated

Pravilno disanje je veoma važno za meditaciju.

Pravilno disanje

Ako ste početnik i želite da dišete pravilno, trebalo bi da sednete sa uspravnom kičmom. E sad, dok dišete prvo treba da pomislite na čistotu. A da bi se snažnije razvio taj osećaj čistote u dahu, može da se učini još nešto. Pokušajte na nekoliko minuta da zamislite cvet ili plamen sveće ili tamjan – nešto što predstavlja čistotu – tik ispred nosa. To će automatski da vam pruži osećaj čistote i da uveri fizički um. Ako osećate da kada udišete vaš dah dolazi pravo od Boga, od same Čistote, onda će se dah pročistiti.

Pranajama: jogičko disanje

Kada udišete, pokušajte da udahnete što sporije i što tiše moguće, tako da, kada bi neko postavio tanani končić ispred vašeg nosa, on se uopše ne bi ni pomerio. A kada izdišete, pokušajte da izdahnete još sporije nego kada ste udahnuli. Ako je moguće, napravite kratku pauzu između završetka vašeg izdaha i početka vašeg udaha. Zadržite dah ako možete na nekoliko sekundi. Ali ako vam je teško, nemojte to da radite. Nikada nemojte da radite ništa što će naškoditi vašim plućima ili organima za disanje.

Sve što želite da radite, radićete bolje ako dišete pravilno i zadržavate dah. Ali to treba raditi komotno, bez naprezanja pluća.

srichinmoylibrary.com

Udisanje u srčani centar

Molim vas, udahnite i zadržite dah na nekoliko sekundi i osetite da taj dah – koji je životna energija – zadržavate u svom srčanom centru. To će vam pomoći da razvijete unutrašnju sposobnost meditacije.

BESPLATNI KURSEVI MEDITACIJE

Disanje: reka energije

Ono što treba da učinite je da udahnete najsporije i najtiše moguće i da osetite oko vas i ispred sebe reku energije koja protiče. Ako uspete da vidite i osetite tu reku energije, pokušajte da je unesete u svoj sistem. Kada reka energije uđe u vas, vaš dah će se spontano i neprestano kretati, a da pri tom neće remetiti vašu meditaciju.

Preuzeto iz Šri Činmojeve knjige 101 tehnika meditacije
osim prve vežbe: srichinmoylibrary.com


Muzika kao reka energije

radiosrichinmoy.org

VEŽBE VIZUALIZACIJE

Jednostavne vežbe meditacije:

TEHNIKE MEDITACIJE