Pročišćenje uma

Zamislite da vam je um ispunjen mirisom

Čistota se već nalazi u srcu – u srcima svih ljudi. Um jeste deo kome nedostaje čistota. Stoga je neophodno da upotrebite maštu. Zamislite da je vaš um jedan cvet prepun lepote – cvet koji najviše volite, koji vas najviše raduje. Zamislite da nemate ni nos, ni uši, ni oči; jednostavno osetite da je vaša glava u celini jedan najlepši cvet ispunjen mirisom.

Pogledajte zatim svoje lice-cvet u ogledalu. Dok s ljubavlju posmatrate taj cvet nekoliko sekundi, nećete moći da imate nebožanske misli. Dok lepota i miris tog cveta ulaze u vaš um, nećete moći da mislite na nebožanske stvari.

Vrt vašeg srca

Neophodno je da se um preda srcu. U svakom trenutku srce vidi cvet ispunjen lepotom, dok um vidi usahlo, odumrlo truplo. Kada koristite um, ispred sebe ćete videti odumrlo stablo, ali kada upotrebite srce, videćete predivnu baštu. Svaki put kada meditirate, zamislite vrt sa predivnim cvećem. Baštu najpre zamislite pravo ispred sebe, a zatim pokušajte da je zamislite u vašem srcu. Na taj način, lepota i miris bašte sigurno će vas inspirisati i navesti da osetite kako stičete nešto krajnje dragoceno.

Preuzeto iz Šri Činmojeve knjige: 101 tehnika meditacije

Oterajte loše misli

Svi znate šta je čistota. Ako možete duševno da ponovite reč “čistota” samo sto puta na dan čak pre nego što ustanete iz kreveta, čistota će početi da sviće u vašem životu i u vašem umu. Kada ponavljate reč “čistota”, pokušajte da osetite da su vam čista usta, da su vam čiste oči, da vam je čisto čelo, da je čist svaki deo vašeg tela. Svaki put kada izgovorite reč “čistota”, koncentrišite se na deo tela i osetite da je on čist. Kada to učinite sto puta, osetićete da ste sama čistota. Možete da odete i korak dalje. Kada posmatrate cvet, odmah osetite da je taj cvet veoma čist. Kada jednom pročistite čitavo svoje biće, pokušajte da osetite da ste samo jedan najmanji mogući cvet. Kada osetite da ste postali taj cvetak, ako ste aspirant, položite ga na oltar kao ponudu Bogu. Za čistotom ste plakali i Bog vam je podario čistotu, stoga ćete iz zahvalnosti položiti sebe pred Stopala Boga.

BESPLATNI KURSEVI MEDITACIJE

navodnici roze
Um nam
Budalasto govori
Da ne postoji Onostrano;
Da je sve to mentalna halucinacija.

srichinmoylibrary.com

Jednostavne vežbe meditacije:

TEHNIKE MEDITACIJE