Pročišćenje uma

Updated

Vrt vašeg srca

Um mora da se preda srcu. Srce u svakom trenutku vidi cvet pun lepote, dok um vidi usahlo, odumrlo drvo. Kada upotrebite um, ispred sebe ćete videti mrtvo drvo, ali kada upotrebite srce, videćete predivnu baštu. Svaki put kada meditirate, zamislite vrt sa predivnim cvećem. Baštu najpre zamislite pravo ispred sebe, a zatim pokušajte da je zamislite u vašem srcu. Na taj način, lepota i miris bašte sigurno će vas inspirisati i navesti da osetite kako stičete nešto krajnje dragoceno.

Zamislite da je vaš um ispunjen mirisom

Čistota se već nalazi u srcu – u srcu svih ljudi. Um je taj deo kome nedostaje čistota. Stoga je neophodno da upotrebite maštu. Zamislite da je vaš um jedan cvet pun lepote – cvet koji najviše volite, koji vas najviše raduje. Zamislite da nemate ni nos, ni uši, ni oči; jednostavno osetite da je vaša glava u celini jedan najlepši cvet ispunjen mirisom.

Pogledajte zatim svoje lice-cvet u ogledalu. Dok s ljubavlju posmatrate taj cvet nekoliko sekundi, nećete moći da imate nebožanske misli. Dok lepota i miris tog cveta ulaze u vaš um, nećete moći da mislite na nebožanske stvari.

Preuzeto iz Šri Činmojeve knjige: 101 tehnika meditacije

BESPLATNI KURSEVI MEDITACIJE

Um nam
Budalasto govori
Da ne postoji Onostrano;
Da je sve to mentalna halucinacija.

srichinmoylibrary.com

Jednostavne vežbe meditacije:

TEHNIKE MEDITACIJE