Ko je spreman za Jogu?

Updated

Vi ste spremni za Jogu.

On je spreman za Jogu.

Ja sam spreman za Jogu.

Šta je Joga? Joga je pobeđivanje sebe. Pobediti sebe znači spoznati Boga. Onaj ko upražnjava Jogu postiže dve stvari jednim potezom: on pojednostavljuje ceo život i stiče slobodan pristup Božanskom.

Ko je spreman za jogu? Znaćemo da smo spremni za Jogu kada osetimo da smo se stopili sa beskrajnim okeanom svesti ili kada se u nama rodi želja za jedinstvom. Mi smo kao kapi u okeanu koji sadrži bezbroj kapi i kome svako od nas pojedinačno pripada. Kada doživimo sebe kao najmanju moguću kap, osetićemo da imamo sva prava na čitav okean i da je istovremeno beskrajni okean potpuno naš. S punim pravom moći ćemo da zavapimo u želji da prisvojimo beskrajni okean kao svoj sopstveni.

Na taj način, naša individualna duša moći će da se stopi sa Univerzalnom Dušom u stanju potpunog jedinstva. A u tom sjedinjenju se stiče beskrajni Mir, beskrajna Svetlost i beskrajno Blaženstvo.

NAUČITE DA MEDITIRATE SA NAMA

ŠTA JE JOGA?

Ko je spreman za Jogu i šta se pod tim podrazumeva? Joga je reč sa kojom se srećemo svakog dana, ali šta ona u suštini znači? 

Kada proučavamo svete spise drevne Indije, otkrivamo da se pod Jogom podrazumeva jedna sanskritska reč koja označava sjedinjenje sa Bogom: sasvim posebno stanje u kome se čovek nalazi u svesnom jedinstvu sa Bogom. Drevni spisi na mnogim mestima govore o božanskim svojstvima pravih jogija, misleći na njihove sposobnosti i veštine bez kojih istinska spoznaja samog sebe nije moguća. Jedini smisao i istinski cilj Joge jeste naše svesno sjedinjenje sa Bogom. Sva ostala tumačenja samo nam zamagljuju vidik.

Šri Činmoj o Jogi

Šri Činmoj odgovara na pitanje o jogi na Univerzitetu u Vermontu, SAD sedamdesetih godina prošlog veka srichinmoy.tv


JOGIČKI KVALITETI

Šta su pravi jogički kvaliteti i ko ih poseduje? Pravi jogički kvaliteti su samodisciplina, težnja, samokontrola, molitva, koncentracija, meditacija i kontemplacija. Ako želimo da napredujemo stazom joge, oni postaju za nas i neuporedivi i nezamenjivi. Sa druge strane, niko na svetu nema monopol nad težnjom; niko nema prava i ne može da nas ograniči ni da nas sputa u našoj težnji. To praktično znači da ako želimo da razvijamo plamen težnje unutar sebe, možemo to da učinimo ovde i sada i to s punim pravom.

Jogi je onaj ko je spoznao Boga, mada mnogi koriste ovu reč na Zapadu za svakoga ko praktikuje Jogu, ko traga, ko je i dalje na stazi.

Reč Jogi se međutim u najstrožem smislu upotrebljava samo za one koji su spoznali Boga, ne za onoga ko je u potrazi za Istinom.

srichinmoylibrary.com


DISCIPLINA U JOGI

Ako sledimo put duhovne discipline, onda ćemo na kraju tog putovanja nepogrešivo osetiti da smo izrasli u samu sliku i priliku Boga. Naša jogička disciplina odvešće nas do samog Cilja. A to nije sve, zahvaljujući svojoj duhovnoj disciplini bićemo u stanju da doživimo sebe kao Cilj, postaćemo sâm Cilj. Ono za čime težimo je da se svesno stopimo sa Ciljem u stanju potpunog jedinstva. To postaje ostvarivo upravo snagom naše discipline.

CILJ ŽIVOTA

Šta je cilj našeg života? To je ostvarenje Boga. Ovaj najuzvišeniji dar možemo da primimo u nasleđe samo ako u sebi osećamo ljubav prema našem unutrašnjem Sopstvu. Voleći sâmo Ostvarenje bićemo u stanju da shvatimo šta ono podrazumeva. A takva ljubav razbuđuje našu dušu. Takva ljubav prosvetljuje našu svest.

VOLETI SEBE I VOLETI SVET

Ostvarenje je naša unutrašnja svetiljka. Ako vodimo brigu da svetiljka uvek gori, ona će prenositi svoj blistavi sjaj na ceo svet. Svi mi bez izuzetka imamo moć samorealizacije. To znači da samostalno imamo priliku i sposobnost da spoznamo Boga. Ako iz bilo kog razloga poričemo tu istinu, znači da sâmi sebe nemilosrdno obmanjujemo.

UNUTRAŠNJI ŽIVOT

Unutrašnji život ili život u jogi nije život strogog uzdržavanja, a nije ni staza prekrivena trnjem. Ni slučajno! Nešto smo mi tu pogrešno razumeli, stekli smo neku pogrešnu predstavu o tome.

Bog koji je Jedan i od koga smo svi mi došli u postojanje, uvek je u Blaženstvu. Njemu se Jednom, punom Blaženstva, svi na kraju bez greške vraćamo. U trenucima kada posrnemo pred silinom sopstvenog ega, može nam se učiniti da je unutrašnji život težak. A kada sumnjamo u sebe i kada negujemo svoje sumnje, može nam se šta više učiniti i da je neprirodan. Ali na svu sreću, nije tako!

Ništa nije nemoguće za onoga ko vatreno teži. Njegove korake vodi Viša Sila. Najsigurnija zaštita mu je Božija nepokolebljiva Volja. Koliko god dugo da greši ili koliko god puta da on pogreši, ima sva prava da se vrati u svoj duhovni dom.

Njegova težnja je plamen koji se uspinje. Ne dimi se i gorivo joj nije potrebno. To je dah unutrašnjeg života jednog aspiranta. Taj plamen ga vodi ka obalama Zlatnog Onostranog. Na krilima težnje, aspirant uznosi sebe u predele Transcendentalnog.

srichinmoylibrary.com


Šri Činmoj peva uživo Tagorinu kompoziciju “Samukhe Shanti Parabar” 1974 “Preda mnom se prostire okean mira”  radiosrichinmoy.org

NAUČITE DA MEDITIRATE SA NAMA


Joga i duhovni život 

Šri Činmojeva knjiga koja se može poručiti na ovom linku