Ko je spreman za Jogu?

Updated

navodnici plavi

Vi ste spremni za Jogu.

On je spreman za Jogu.

Ja sam spreman za Jogu.

QUOTES ON YOGA BY SRI CHINMOY
Besplatno preuzmite u pdf formatu

navodnici plavi
Šta je Joga? Joga je pobeđivanje sebe. Pobediti sebe znači spoznati Boga. Onaj ko upražnjava Jogu postiže dve stvari jednim potezom: on pojednostavljuje čitav svoj život i stiče slobodan pristup Božanskom.

                           Šri Činmoj

Ko je spreman za jogu? Kako da znamo da smo spremni za Jogu? Onog trenutka kada osetimo iskrenu želju da se stopimo sa nečim što beskrajno prevazilazi naše poimanje i znanje i da se sjedinimo sa beskrajnim okeanom Svesti, znaćemo da smo spremni za jogu. Kao sasvim sitne kapi, mi smo deo okeana koji u sebi nosi nebrojeno mnogo kapi, okeana kome svi pripadamo. Kada neko od nas oseti za sebe da je jedna sasvim sitna kap, on istovremeno oseća i da ima sva prava na čitav okean i da je beskrajni okean potpuno njegov. S punim pravom on će vapiti u izgaranju da prigrli beskrajni okean kao svoj sopstveni. Na taj način, njegova individualna duša će se postepeno stapati sa Univerzalnom Dušom u stanje potpunog jedinstva. A u tom sjedinjenju steći će beskrajni Mir, beskrajnu Svetlost i beskrajno Blaženstvo.

NAUČITE DA MEDITIRATE SA NAMA

navodnici rozeKada praktikujemo Jogu, nastojimo da širimo svoju svest do trenutka kada naša svest prožme čitav svet uzduž i popreko. Svojom pribranom svešću, mi postajemo jedno, potpuno jedno sa univerzumom.

Sri Chinmoy, Transformation of the Ego, 1977.

ŠTA JE JOGA?

Ko je spreman za Jogu i šta se pod jogom podrazumeva? To je reč sa kojom se srećemo svakog dana, samo, na šta se suštinski odnosi? 

Kada izučavamo svete spise drevne Indije, otkrivamo da se pod Jogom podrazumeva sanskritska reč koja označava sjedinjenje sa Bogom: izuzetno retko stanje u kome se čovek nalazi u potpunom i svesnom jedinstvu sa Bogom. Drevni spisi na mnogim mestima govore o božanskim svojstvima pravih jogija, misleći na njihove sposobnosti i veštine bez kojih istinska samospoznaja nije moguća. Jedini smisao i istinski cilj Joge jeste naše svesno jedinstvo sa Bogom. Druga tumačenja nam samo zamagljuju horizont.

Šri Činmoj o Jogi


Šri Činmoj odgovara na pitanje o jogi na Univerzitetu u Vermontu, SAD sedamdesetih godina prošlog veka srichinmoy.tv


JOGISTIČKI KVALITETI

Koji su pravi jogistički kvaliteti i ko ih poseduje?

Pravi jogistički kvaliteti su samodisciplina, težnja, samokontrola, molitva, koncentracija, meditacija i kontemplacija. Ako želimo da napredujemo stazom joge, ti kvaliteti za nas postaju neuporedivi i nezamenjivi. Sa druge strane, niko na ovom svetu nema monopol nad težnjom; niko nema prava i ne može da nas ograniči ni da nas sputa u našoj težnji. To praktično znači da ako želimo da razvijamo plamen težnje unutar sebe, možemo to da učinimo ovde i sada i to s punim pravom.

BITI JOGI – ŠTA TO ZNAČI?


navodnici plavi
Jogi je onaj ko je spoznao Boga, mada na Zapadu mnogi koriste tu reč kada misle na nekoga ko praktikuje Jogu, ko traga, ko se još uvek nalazi na stazi.

U najstrožem smislu se reč jogi, međutim, upotrebljava samo za one koji su ostvarili Boga; ne za one koji tragaju za Istinom.

srichinmoylibrary.com


DISCIPLINA U JOGI

Ako sledimo put unutrašnje discipline, tada ćemo na kraju svog putovanja nepogrešivo osetiti da smo izrasli u samu sliku i priliku Boga. Naša jogička disciplina dovešće nas do samog Cilja. I ne samo to, zahvaljujući svojoj unutrašnjoj disciplini bićemo u stanju da doživimo da smo mi sami taj Cilj, postaćemo sâm Cilj. Ono za čime ćemo težiti je da se svesno stopimo sa Ciljem u stanju potpunog jedinstva i to će postati dostižno upravo snagom naše discipline.

CILJ ŽIVOTA

Šta je cilj našeg života? To je ostvarenje Boga. Ovaj najuzvišeniji dar možemo da nasledimo samo ako u sebi osećamo ljubav prema našem unutrašnjem Sopstvu. Voleći sâmu Spoznaju bićemo u stanju da shvatimo šta ona podrazumeva. A takva ljubav razbuđuje našu dušu. Takva ljubav prosvetljuje našu svest.

KAKO VOLETI SEBE I SVET

Ostvarenje je naša unutrašnja svetiljka. Ako vodimo brigu da svetiljka uvek gori, ona će prenositi svoj blistavi sjaj na ceo svet. Svi mi bez izuzetka imamo moć samorealizacije. To znači da individualno imamo i priliku i sposobnost da spoznamo Boga. Ako tu istinu iz bilo kog razloga poričemo, znači da sâmi sebe bez milosti obmanjujemo.

UNUTRAŠNJI ŽIVOT

Unutrašnji život ili jogički život nije život strogog uzdržavanja, niti je staza prekrivena trnjem. Ni slučajno! Nešto smo mi tu pogrešno razumeli, stekli smo neku pogrešnu predstavu o tome.

Bog koji je Jedan i od koga smo svi mi postali, uvek je u Blaženstvu. Njemu se Jednom, punom Blaženstva, svi na kraju bez greške vraćamo. U času kada posrnemo pod silinom svog ponosa, može nam se učiniti da je unutrašnji život težak. Kada posumnjamo u sebe i kada te sumnje nastavimo da negujemo, izgledaće nam čak i da je neprirodan. Ali na svu sreću, nije tako!

navodnici roze navodnici plavi
Ništa nije nemoguće onome ko vatreno teži. Njegove korake vodi Viša Sila. Najsigurnija zaštita mu je Božija nepokolebljiva Volja. Koliko god dugo da greši ili koliko puta da pogreši, on ima sva prava da se vrati svom domu duhovnosti.

Njegova težnja je plamen koji se uspinje. Ne dimi se on i gorivo mu nije potrebno. On je dah unutrašnjeg života aspiranta. Ka obalama Zlatnog Onostranog plamen ga vodi. Aspirant na krilima težnje uznosi sebe u predele Transcendentalnog.

srichinmoylibrary.com

Rabindranat Tagora: Okean Mira


Šri Činmoj Harmonijum Šri Činmoj izvodi uživoTagorinu pesmu Samukhe Shanti Parabar “Preda mnom se prostire okean mira”, 1974.

radiosrichinmoy.org

navodnici plavi
Preda mnom se prostire okean mira.
O krmanošu, podigni svoja jedra.
Moj besmrtni saputnik ti ćeš biti,
Primi me u tvoje naručje.
Naše putovanje ka beskraju, u samoći
Zvezda severnjača će obasjati.
O davaoče slobode,
Oslobodi me.

Rabindranat Tagora

KNJIGA O JOGI


Šri Činmoj: Joga i duhovni život
PORUČITE KNJIGU OD IZDAVAČA

TAJNE UNIVERZUMA – VIDEO


The Secrets of the Universe srichinmoy.tv