Malo dete

Da bi početnik meditirao u srcu, mora da oseti da je kao malo dete bez obzira na svoje godine po ovozemaljskim merilima. Um malog deteta se nije razvio. Kada ono napuni dvanaest ili trinaest godina, dečiji um počinje da deluje na intelektualnom nivou, ali do tada je ono sâmo srce. Sve što vidi, malo dete oseća kao svoje sopstveno. Ono se spontano poistovećuje. Tako postupa srce.

navodnici plavi
Da biste meditirali
Kao duša velikog tragaoca,
Potrebno vam je
Duševno srce malog deteta.

srichinmoylibrary.com/ap-4730

Igrajte se u cvetnom vrtu

Kada osetite da ste malo dete, odmah osetite da stojite u cvetnoj bašti. Taj rascvetali vrt je vaše srce. Malo dete može da se igra u bašti satima. Ono će odlaziti od cveta do cveta i neće izlaziti iz bašte jer ga lepota i miris svakog cveta raduju. Ta bašta je unutar vas i možete da ostanete u njoj koliko god želite. Na taj način bićete u mogućnosti da meditirate u srcu.

Zaplačite iskreno, kao bespomoćno dete

Malo dete na zavisi sâmo od sebe i ne oslanja se na sebe; ono zavisi jedino od majčinih sposobnosti. A opet, željno je da joj pruži ono malo sposobnosti koje ima. Njegova malena sposobnost je njegova vera. Vera u majku je njegova vera u samog sebe. Ako se malo dete izgubi na ulici i zaplače se, neka dobrodušna osoba pokazaće mu njegov dom.

Osetite da ste se izgubili na ulici i da napolju besni oluja. Sumnja, strah, anksioznost, briga, nesigurnost i druge nebožanske osobine liju po vama. Ali, ako osetite da ste bespomoćni i ako iskreno zaplačete, doći će Onaj da vas spase i da vam pokaže put do vašeg doma, koji je vaše srce. A ko je taj Neko? To je Bog, vaš Unutrašnji Pilot.

Preuzeto iz Šri Činmojeve knjige 101 tehnika meditacije

osim vežbe: Zaplačite iskreno, kao bespomoćno dete    srichinmoylibrary.com

BESPLATNI KURSEVI MEDITACIJE