Put srca

Updated

SUNCEM OBASJANA STAZA

Mi želimo da napredujemo najbrže i otkrili smo da kada sledimo put srca, stižemo do cilja radosno usmeravajući svoju punu pažnju na osunčani put ispred nas. Otvarajući i proširujući svoje duhovno srce, stvaramo most između sebe i Onog Nekog u nama, kome prilazimo kroz ljubav, posvećenost i predanost.

Mi ne tražimo odgovore u davninama, u onome što su činili mudraci drevnog doba Veda ili duhovni velikani u minulim epohama; usmereni smo samo na ono što možemo da učinimo sada da bismo usavršili sebe i svet oko sebe u kome živimo.

NOVI SVET SVETLOSTI

Savršena atmosfera novog sveta neće zavladati sve dok se čovečanstvo ne usavrši na unutrašnjem planu. Samo, kako to da učinimo? Svako od nas ima sposobnost da uđe duboko u svoje srce, da zaroni u najveće dubine svog unutrašnjeg sveta, da bi svetlost njegove duše dobila priliku da izađe na površinu.

Svako od nas ima priliku i mogućnost da se okupa u sunčevoj svetlosti sopstvene duše i da onda zrači tom svetlošću i ponudi je čitavom čovečanstvu, radi prosvetljenja kolektivne svesti.

VEŽBE ZA OTVARANJE SRCA

VREME JE DRAGOCENO! UNUTRAŠNJA BRZINA

U današnje vreme se mnogo vodi računa o vremenu i brzini. Nekad smo se zadovoljavali brzinom zaprege, ali danas uživamo u brzini mlaznog aviona! Imamo na raspolaganju različita prevozna sredstva kojima možemo da se uputimo na neko udaljeno mesto. Ako krenemo avionom, naravno da ćemo stići najbrže.

S obzirom da tako mnogo polažemo na brzinu u spoljašnjem životu, zar nećemo na isti način vrednovati i brzinu u unutrašnjem životu? Ako nam se pruža prilika da trčimo najbrže, zar ćemo da puzimo ili da idemo samo korak po korak? Ako čovek ima sposobnost, onda neka trči najbrže i neka stigne na Cilj što pre moguće.


Mountain Silence        radiosrichinmoy.org

 

VRAĆANJE U PROŠLOST

U minulim epohama i stolećima koji se nižu iza nas očigledno nismo uspeli da spoznamo najdublju Istinu. Zašto bismo se onda uvek iznova vraćali prošlosti i okretali starim i bolnim iskustvima? Prošlost ne može da nam pruži ono što nam je u ovom trenutku najpotrebnije.

BOŽANSKA LJUBAV ĆE NAS PROBUDITI

Oslobođenje za kojim smo oduvek čeznuli steći ćemo ili danas ili sutra. A na sadašnjem stepenu evolucije na kome se čovečanstvo kolektivno nalazi, najpotrebniji su nam ljubav i posvećenost. Kao melem za dušu i za srce koje krvari, božanska ljubav će nas probuditi za spoznaju onog Najuzvišenijeg, onog dela nas na koji smo davno zaboravili…

DEČIJE SRCE

Već mnogo puta je ljudski um, pogotovo ovde na zapadu, odigrao svoju ulogu. Zapadna kultura je ponudila svetu mnoštvo mentalnih giganata. Međutim, da bismo se otisnuli dalje i spoznali cilj još dublje i neposrednije, moramo nekako da stignemo do tog unutrašnjeg blaga u sebi i da razvijemo kvalitete ljubavi, iskrenosti i čistote. Stoga je neophodno da prizovemo u pomoć svoje srce, srce malog deteta.

TEHNIKE MEDITACIJE: KAO MALO DETE

Naš put je suštinski put srca, a ne put uma. To ne znači da kritikujemo put uma. Daleko od toga. Mi samo osećamo da nas staza srca vodi brže ka cilju…

Šri Činmoj

Šri Činmoj govori o putu srca i o religiji Ljubavi prema Bogu.

BESPLATNI KURSEVI MEDITACIJE