Umeće meditacije

U svima nama je skriveni potencijal. Svi imamo pozitivne osobine koje žele da se izraze. One u većini slučajeva nažalost ostanu neprimećene, odnosno ne uspeju da se razviju. Ljudi se najčešće rode, prožive svoj život i odu sa zemlje a da nikada ne dotaknu svoj puni potencijal.

Toliko toga možemo da ponudimo svetu – toliko možemo da doprinesemo da ovaj svet zaista postane bolje mesto. Ali da bismo to učinili, moramo da potražimo naše dragocene kvalitete duboko unutar sebe. Svako je satkan na drugačiji način. Svako može nešto da pridoda – nešto jedinstveno. Da bismo otkrili šta sve možemo da postanemo, moramo kroz umeće meditacije da naučimo da zaronimo duboko u sebe.

Meditacija je vrsta viđenja koja nam omogućava da pogledamo u sebe. Ona ima sposobnost da otkrije naše skrivene potencijale i skrivene potencijale čitavog univerzuma. Meditacija je putovanje na kome otkrivamo sebe u najuzvišenijem smislu. To je avantura koja nas doziva za ceo život. Sve što treba da učinimo je da počnemo!

Besplatni kursevi meditacije

Za miran tihi um:

radiosrichinmoy.com

Šta je meditacija?

Meditacija je kao silazak na dno mora, gde je sve mirno i tiho. Na površini mora može biti mnoštvo talasa, ali to ne utiče na more ispod njih. U svojim najdubljim dubinama more je sama tišina. Kad počnemo da meditiramo, najpre pokušavamo da dosegnemo svoje unutrašnje biće, svoje pravo biće – odnosno dno mora. Tada, kada talasi iz spoljašnjeg sveta naiđu, to ne utiče na nas. Strah, sumnja, briga i sav zemaljski metež će prosto nestati, jer u nama je postojan mir. Misli ne mogu da nas dotaknu, jer je naš um potpuni mir, potpuna tišina, potpuno jedinstvo. One skakuću i plivaju kao ribe u moru, ali ne ostavljaju nikakav trag. Kada smo u svojoj najvišoj meditaciji, osećamo da smo more, ali morska stvorenja ne mogu da nas uznemire. Osećamo da smo nebo, a sve ptice koje proleću ne mogu da nas uznemire. Naš um je nebo, a naše srce je beskrajno more.

Iz knjige: Sri Chinmoy, A child’s heart and a child’s dream

U PRISUSTVU DUHOVNOG UČITELJA

Video: Meditacija sa Šri Činmojem 1992 Sri Chinmoy TV

Meditacija u prisustvu duhovnog Učitelja može da nam uzdigne svest u tren oka, jer Učiteljevo unutrašnje postignuće i njegov tihi pogled ispunjen Samilošću mogu da nam pokažu put ka središtu našeg duhovnog bića i da iznesu na površinu naše najbolje kvalitete koji se kriju duboko u nama. A to je ujedno i apsolutno najbolji način na koji možemo da naučimo da meditiramo.

“Kada meditiram u srcu,
Osećam da moja meditacija postaje
Veoma duboka, prosvetljujuća i ispunjujuća.”

srichinmoylibrary.com

Kategorija:

MEDITACIJA: KULTURA XXI VEKA

Jednostavne vežbe meditacije:

TEHNIKE MEDITACIJE